Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 22:23 - Износителите с първа силна година в условията на криза
Автор: krasimiryordanov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2068 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2011 22:25


Източник: Дневник

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/31/1034850_iznositelite_s_purva_silna_godina_v_usloviiata_na_kriza/

Първите целогодишни финансови отчети на публичните компании затвърдиха доброто представяне на износителите. Повечето отчетоха двуцифрени ръстове на продажбите си зад граница, в което някои анализатори разчитат запазване на конкурентоспособността на български предприятия на външните пазари. В същото време обаче по-голяма част от дружествата, особено тези, чиито суровини са борсови стоки, трудно запазват рентабилността си и нормите на печалба падат.

Миналата година обаче остава в графата на "трудните" за компаниите, чиито продукти са предназначени основно за вътрешния пазар. Много от тях не само не подобряват резултатите си, но и показват силен спад на продажбите и печалбата, а в някои случаи излизат на загуба.
"Четвъртото тримесечие на 2010 г. затвърди доброто представяне на компаниите износителки", коментира Красимир Йорданов, портфолио мениджър в управляващо дружество "ДСК Управление на активи".

"Представителите на публичните дружества, реализиращи по-голямата част от продукцията си в чужбина, се възползваха от възстановяването на глобалната икономика. Това са основно индустриалните предприятия, чиито резултати се подобриха чувствително и вече имат по-добра база върху, която да градят бъдещето си", коментира и Константин Абрашев, портфолио мениджър в пенсионно-осигурителната компания "ДСК-Родина".

В тази категория дружества се отличиха компании от машиностроителния сектор като "Балканкар Заря", където възстановяването на европейските и азиатските пазари на кари и складово оборудване са започнали да повишават продажбите на компанията още през последното тримесечие на 2009 г. Част от представителите на металургията, като "Алкомет" например, са сред печелившите от търсенето на чуждите пазари, включително и тези от Западна Европа. В групата на спечелилите от възстановяването навън са и производителите на цигари като "Булгартабак холдинг", които преобърнаха продажбите от вътрешно към експортно ориентирани през 2010 г.

Очаквано борсовите представители на фармацевтичния бранш като "Софарма" и "Биовет" изпратиха година със стабилни резултати. Тези на "Софарма" обаче загатват за продължаващата стагнация на вътрешното потребление. Българският пазар вече носи по-малка част от общите приходи на компанията, а сериозното увеличение на продажбите е на чужди пазари като Русия, Украйна, Полша и Балканите. При "Медика" тенденцията е обратната – там повишените продажби у нас, особено на фармацевтични продукти, почти са компенсирали спада зад граница.

Константин Абрашев коментира още, че за разлика от експортните дружества тези с бизнес, фокусиран върху местния пазар, продължават да усещат тежестта на кризата. Според него това най-силно се усеща в "банковия сектор, който, освен че е от ключово значение за бизнеса, е и със сериозно борсово присъствие".

Свитото потребление на вътрешния пазар обаче показват и резултатите на търговски компании като "Петрол", чиято продукция се реализира основно в България. Дистрибуторът на горива увеличава продажбите си в парично изражение, но реално е продал с 9% по-малко гориво. Компанията пояснява този спад с все още трудната макроикономическа обстановка в страната и по-малкото продажби на горива за корпоративни клиенти. Другият публичен дистрибутор на горива и строителни материали "Топливо" успява леко да повиши продажбите си заради гъвкавата си ценова политика и по-високите средни цени на пропан-бутана. Продажбите на строителни материали са с още 7% по-малко спрямо срива им през 2009 г.

Липсата на възстановяване на вътрешното потребление личи и от резултатите на "Алкомет", което продава същия обем алуминиеви изделия в страна както през 2009 г. при 18% ръст в изнесените обеми.

Допълнително стагнацията на местния пазар личи и при някои машиностроителни като "Химмаш" и "Елпром-ЗЕМ". При "Елпром", което е част от "Индустриален холдинг България", една от основните причини за понижените продажби е ограничението, което правителството наложи през миналата година за изграждане на нови мощности от възобновяеми енергийни източници. Така пазарът на хидрогенератори, основната продукция на компанията, силно се сви.

Според Цветослав Цачев, ръководител отдел "Анализи" в "Елана трейдинг", потреблението в страната ще започне да се съживява едва в края на годината, макар българската икономика да порасна с 2-3% тази година, водена главно от износа. Той очаква и инфлацията да се увеличи през годината, "но населението няма да може през 2011 г. да усети осезаемо икономическо възстановяване подобно на развитите страни". Цачев очаква най-добре и през 2011 г. да се представят машиностроителните и добивните компании поради поскъпването на суровините и успешния износ. 

"Това, което прави впечатление обаче, е свиването на маржовете на оперативната печалба през последните три месеца на годината, особено на компаниите, които по някакъв начин са свързани с цените на борсово търгуемите метали", подчертава Красимир Йорданов. По думите му това вероятно се дължи на "прекомерно бързото нарастване на цените на последните, което компаниите не успяват да калкулират в цените на крайните продукти".

Тук може да се отличат някои от разочароващите компании в металургията като "Оловно-цинков комплекс" - Кърджали, който въпреки ръста в цените на оловото и цинка на международните пазари с около една трета успява да увеличи продажбите си едва 3%, и то при около 20% по-ниски обеми.

Инвеститорите останаха разочаровани и от крайния резултат в последните три месеца на 2010 г. на "Биовет", който въпреки стабилните си продажби отчита около 2 млн. лв. загуба за периода октомври - декември. Все пак годишният резултат е с 10% по-висок от 2009 г.



http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/31/1034815_popitahme_kak_shte_komentirate_publikuvanite_otcheti/

Гено Тонев, инвестиционен консултант, "Юг маркет фонд мениджмънт"
Като цяло данните в отчетите изглеждат оптимистично въпреки оформящата се тенденция за известно забавяне на растежа спрямо предишните тримесечия. Последното бе причина и за някои по-сериозни движения в цените напоследък, особено при акции, които са сред любимите на местните спекуланти. Подобни реакции обаче имат краткотраен ефект и след известно покачване на волатилността, обикновено цените продължават по посока на тренда.

Голяма част от публичните дружества отчетоха добри резултати през 2009 и през последните няколко тримесечия, но въпреки това индексите на БФБ завършиха миналата година с разочарование. Така че не отчетите са тези, които ще определят какво ще се случи на БФБ. Ако кризата ни научи на нещо, то е, че цените на акциите са пряко зависими от количеството пари в системата.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, ПОК "ДСК-Родина"
Разликата между българските компании през 2010 дойде по сечението експортно или местно ориентиран бизнес. Представителите на публичните дружества реализиращи по-голямата част от продукцията си в чужбина се възползваха от възстановяването на глобалната икономика. Това са основно индустриалните предприятия, чиито резултати се подобриха чувствително и вече имат по-добра база върху, която да градят бъдещето си. За разлика от тях компаниите с бизнес фокусиран върху местния пазар продължават да усещат тежестта на кризата, като това се отнася най-вече за банковия сектор, който, освен че е от ключово значение за бизнеса, е и със сериозно борсово присъствие.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, УД "ДСК Управление на активи"
Четвъртото тримесечие на 2010 г. затвърди доброто представяне на компаниите износителки. Все още не се публикувани отчетите на дружествата, опериращи на вътрешния пазар, но все пак може да се очаква подобряване и на техните резултати. Това, което прави впечатление обаче, е свиването на маржовете на оперативната печалба през последните три месеца на годината, особено на компаниите, които по някакъв начин са свързани с цените на борсово търгуемите метали.

Вероятно това се дължи на прекомерно бързото нарастване на цените на последните, което компаниите не успяват да калкулират в цените на крайните продукти. Отчетите през 2010 г. показаха, че един от най-големите рискове, а именно загуба на конкурентни позиции на международните пазари в резултат на кризата, не се сбъднаха. Напротив – те излязоха от кризата с по-добри позиции и по-висока производителност, измерена през брутна добавена стойност на един зает.

Мненията не представляват препоръка за покупко-продажба на ценни книжа



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimiryordanov
Категория: Бизнес
Прочетен: 146428
Постинги: 10
Коментари: 49
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031